Ha Ön viszonteladó, kereskedő, kérem regisztráljon és beállítjuk vevő csoportját. Sütiket is használunk Rendben!
Termékek Menü

Melyik hatékonyabb: az üveg edzése vagy az üveg laminálása?

Vajon melyik eljárással nyerhető biztonságosabb, ellenállóbb anyag: az üveg edzésével vagy az üveg laminálásával? Előnyök és hátrányok, felhasználás

Leírás

Sokszor belefutottunk már ebbe a kérdésbe. Vajon melyik eljárással nyerhető biztonságosabb, ellenállóbb anyag: az üveg edzésével vagy az üveg laminálásával? Melyiket válassza az, aki egy hagyományos üvegtáblát le akar cserélni egy biztonságosra?

 

Mindkét anyag, az edzett és a laminált üveg is egyaránt nevezhető biztonsági üvegnek. Mindkettőt kitűnően lehet alkalmazni kültéren, ajtóként, korlátként, és általában olyan helyeken, amelyek környezeti, fizikai hatásoknak vannak kitéve. Mindkét folyamatnak, az edzésnek és a laminálásnak is megvannak az előnyei és a hátrányai.

 

Az üveg edzése vs. az üveg laminálása: mi a különbség?

 

Az üveg edzése

 

Az edzési eljárás folyamán a felhevített üvegtáblát hirtelen lehűtik, és ezzel ellenállóbbá teszik. Törés esetén nem szilánkokra, hanem morzsalékra esik szét, ami miatt biztonságos a használata. Az üvegtábla mechanikus megmunkálását (például a konnektorfuratok kifúrását egy konyhai hátfal esetén) az edzés előtt el kell végezni.

 

Az üveg laminálása

 

A laminált üveget úgy kell elképzelni, mint egy szendvicset. Két vagy több üvegtáblát fóliával laminálnak, a fólia elválaszthatatlan kapcsolatot képez a rétegek között (ragasztott üvegnek is nevezik). Törés esetén a szilánkok nem esnek szét, a fólia ugyanis egyben tartja az üveget. Ezért nevezik biztonsági üvegnek. Például a kocsik szélvedője is így készül. Bizonyos vastagságú, többrétegű típusok akár betörés- és golyóálló üvegként is használhatók.

 

A laminált üveg további előnyei, hogy elnyeli az UV sugárzás 99%-át, jobban akadályozza a hang terjedését, mint az azonos vastagságú hagyományos üvegtábla. Laminálás után is könnyedén megmunkálható.

 

Mikor kell a kettőt kombinálni?

 

Természetesen a laminált üveget edzett üvegből is lehet készíteni. Erre a típusra akkor van szükség, amikor mindkét tulajdonságot ki akarjuk használni: a magas törésállóságot és a megbonthatatlan egységet törés esetén. Az edzett ragasztott üveg kitűnően használható építészeti üvegként, mert megfelel a különböző szabványoknak és biztonsági előírásoknak. Teherhordó üvegfelületek, födémek, taposóüveg, de áttörésbiztos és golyóálló üvegek is készülnek ezzel az eljárással.

 

Laminált vagy edzett üveg: melyiket válasszam?

 

Ha ellenálló, törésálló üvegre van szükség, általában az edzett üvegre esik a választás. Ha rugalmas, UV-szűrős, hangszigetelő vagy biztonsági üveg a követelmény, a laminált üveg  tökéletes a feladatra. Mindkettő biztonságos üvegezési eljárás, számtalan vastagság és szín közül választhatunk. Könnyű őket tisztítani és karban tartani – abban az esetben, ha megfelelően voltak beszerelve. Optikai tulajdonságaik kiválóak: mindkettő víztiszta, tökélesen átlátszó.

 

Az üveg laminálása üveggyárunk egyik fő profilja. Szerezze be a laminált üveget egyenesen a gyártótól, a legkedvezőbb áron! Kérjen árajánlatot itt: